معافیت کفالت

معافیت کفالت یکی از روش هایی است که مشمولان می توانند با استفاده از آن از دوره سربازی معاف شوند. البته برای این کار باید شرایط لازم را داشته باشند. با گذشت زمان، تغییراتی در این قانون به وجود آمده است. مشمولان می توانند با اطلاع از جزئیات این قانون، برای دریافت کارت معافیت اقدام نمایند.
معافیت کفالت چیست؟
معافیت کفالت یکی از انواع معافیت سربازی است که به افرادی تعلق می گیرد که سرپرست خانواده آنها بیمار یا فوت شده است. این افراد به دلیل سرپرستی خانواده و دوری از آنها نمی توانند به خدمت سربازی اعزام شوند. اگر فرد مشمول، سرپرستی یکی از اعضای خانواده مانند پدر، مادر، خواهر، برادر، پدربزرگ و مادربزرگ را بر عهده داشته باشد، در صورت داشتن شرایط، می تواند از خدمت سربازی معاف شود.
انواع معافیت کفالت سربازی
معافیت کفالت سربازی، انواع مختلفی دارد که هر یک با شرایط و ضوابط خاصی اعمال می شوند. انواع معافیت کفالت سربازی شامل معافیت های کفالت پدر مسن، کفالت پدر از کار افتاده، کفالت مادر، کفالت خواهر، کفالت برادر نیازمند مراقبت، کفالت فرزند، کفالت برادر صغیر(کمتر از 18 سال) و کفالت جد یا پدر بزرگ و مادربزرگ می شود.
شرایط لازم برای معافیت کفالت
هر یک از کفالت هایی که نام بردیم، شرایط و ضوابط خاصی دارند. مشمولان در صورت داشتن شرایط می توانند برای معافیت اقدام نمایند.
شرایط عمومی
عدم غیبت : فرد مشمول نباید غیبت داشته باشد. هنگامی که مشمول، 18درخواست کفالت می دهد باید تنها مراقب مکفول باشد. مکفول فردی است که تحت کفالت قرار می گیرد. اگر برادر دیگری داشته باشد که سن او هم بیشتر از 18 سال باشد، نمی تواند از معافیت استفاده کند. مگر آنکه برادر وی قادر به نگهداری از مکفول نباشد. این مورد با توجه به رای شورای پزشکی وظیفه عمومی تعیین می شود.
شرایط اختصاصی
شرایط اختصاصی کفالت پدر و پدر بزرگ

- پدر یا پدر بزرگ او باید بیشتر از 75 سال سن داشته باشد.
- پدر یا پدر بزرگ با سن کمتر از 75 سال داشته باشد که نمی تواند از خود مراقبت کند.
- داشتن پدر بزرگی که فرزندی ندارد و قادر به مراقبت از خود نیست. این مورد باید توسط شورای پزشکی وظیفه عمومی تشخیص داده شود.

شرایط اختصاصی کفالت مادر و مادر بزرگ

- مادر فرد مشمول همسر نداشته و پدر مشمول فوت کرده باشد.
- مادر او ازدواج مجدد نکرده باشد.
- مادر، طلاق قطعی گرفته باشد.
- مادربزرگ پدری یا مادری مشمول، فاقد همسر و فرزند باشد.
- مادربزرگ مشمول، فرزندی نداشته باشد.
- مادربزرگ فرد مشمول همسر خود را از دست داده یا طلاق گرفته باشد.
اگر مادر فرد مشمول از همسرش جدا شده باشد، مشمول می تواند از کفالت موقت استفاده نماید. این معافیت تا 30 ماه ادامه پیدا می کند. اگر بعد از این مدت، همچنان مادر وی سرپرست نداشته باشد، معافیت موقت به دائم تبدیل می شود.

شرایط اختصاصی کفالت خواهر

- خواهر وی، پدر، همسر و فرزند پسر سالم نداشته باشد. باید طلاق گرفته یا همسرش فوت کرده باشد.
- فرد مشمول باید تنها برادر تنی و سرپرست بالای 18 سال خواهر باشد.
مشمول می تواند برای کفالت خواهر تنی خود، درخواست معافیت نماید. در مورد خواهر و برادر ناتنی امکان استفاده از معافیت کفالت نیست. پدر باید حتما فوت کرده باشد. اگر در زندان باشد، برادر نمی تواند از معافیت کفالت خواهر استفاده نماید. در صورت زنده بودن مادر، مشکلی از این نظر ایجاد نمی شود. در مواقعی که خواهر توسط سازمان های خیریه و امدادی تحت پوشش قرار گرفته باشد، برادر می تواند درخواست کفالت دهد.

شرایط اختصاصی کفالت برادر

- برادر مشمول، نقص عضو داشته باشد و یا به علت بیماری قادر به مراقبت از خود نباشد.
- برادر مشمول، پدر، همسر و فرزند نداشته باشد.
معافیت کفالت برادر از نوع دائم است. اگر پدر مشمول، زنده یا مفقودالاثر یا در زندان باشد، فرد مشمول نمی تواند کفالت برادر بیمار خود را بگیرد. یکی از شرایط اصلی دریافت این نوع معافیت، فوت پدر است.
اگر برادر مشمول، همسر و پدر نداشته باشد و به مراقبت نیاز داشته باشد و فرزند وی هم نتواند از وی نگهداری کند، در صورت تایید شورای پزشکی وظیفه عمومی، مشمول می تواند تقاضای کفالت برادر خود را ارائه دهد.

شرایط اختصاصی کفالت برادر کمتر از 18 سال تمام (برادر صغیر)

- برادر مشمول باید پدر نداشته باشد.
- به جز فرد مشمول، برادر و سرپرست دیگری نداشته باشد.
با وجود زنده بودن مادر برادر صغیر، مشمول می تواند کفالت برادر صغیر را بر عهده بگیرد. وضعیت جسمانی برادر صغیر، ملاک رسیدگی به معافیت کفالت برادر نیست. در مواردی که برادر صغیر، برادر تنی نداشته باشد و پدر وی فوت شده باشد، برادر ناتنی می تواند درخواست کفالت بدهد. اگر برادر صغیر چندین برادر ناتنی داشته باشد، اولویت دریافت کفالت با فردی است که با برادر صغیر از پدر یکی هستند. گاهی اوقات  برادر یا برادران صغیر بعد از فوت پدر خود به وسیله سازمان های خیریه و امدادی حمایت می شوند. در این شرایط اگر برادر بتواند سرپرستی آنها را به عهده بگیرد، می تواند تقاضای معافیت کفالت برادران صغیر خود را ارائه دهد.  

شرایط اختصاصی کفالت فرزند صغیر

- مشمول، همسر خود را از دست داده و دارای فرزند صغیر باشد.
- همسر فرد بعد از ازدواج دچار معلولیت شده باشد و برای مراقبت از فرزند نیاز به کمک دارد.

فوت حین خدمت پدر یا برادر

اگر فرد در حین سربازی فوت کند، یکی از برادران یا فرزندان وی می تواند از این قانون استفاده نماید. در صورتی که کارکنان پایور و پیمانی نیروهای مسلح در حین خدمت یا خارج از آن فوت کنند، هم شامل این قانون می شوند. سربازان متواری، غایبان، سربازانی که خودکشی کردند یا مجرمان نمی توانند از این معافیت استفاده کنند.

معافیت کفالت ایرانیان خارج از کشور

ایرانیان مقیم خارج از کشور می توانند تمام خدمات و امور مربوط به رفت و آمد، صدور گذرنامه و درخواست کفالت را از طریق کنسولگری ایران انجام دهند. نحوه و شرایط هر یک را می توانند در وب سایت این دفاتر مشاهده کنند.
مراحل دریافت معافیت کفالت برای مشمولان

1- دریافت دفترچه نظام وظیفه از دفاتر پلیس +10 و مطالعه ی آن به صورت کامل
2- آماده کردن مدارک لازم برای دریافت معافیت و تکمیل فرم های دفترچه
3- تحویل مدارک به دفتر پلیس +10 و اعلام و ثبت درخواست معافیت
4- بررسی و تایید مدارک مشمول توسط سازمان نظام وظیفه عمومی
5- ارسال دعوتنامه برای مشمولین جهت شرکت در کمیسیون رسیدگی به معافیت های کفالت
6- شرکت در جلسه رسیدگی
7- صدور رای توسط هیئت رسیدگی
8- دریافت کارت معافیت سربازی کفالت

برخی بیماری های والدین مشمول برای دریافت کفالت پدر

- اگر پدر فرد مشمول دچار قطع یا از کار افتادگی اندام فوقانی یا تحتانی شده باشد.
- در صورتی که پدر مشمول، هر گونه عمل جراحی بر روی مغز انجام داده باشد.
- اگر پدر مشمول مبتلا به پارکینسون، دیابت شیرین، سرطان های بدخیم، انواع آریتمی و بلوک های قلبی، ضعف شدید جسمانی، اسکار و کلوئید ناشی از سوختگی و ... شده باشد.
بر اساس تبصره های 1 و 4 ماده 44 قانون خدمت نظام وظیفه عمومی، انواع مختلف بیماری ها، نقص عضو، معلولیت و یا محجوریت در صورت تایید شورای پزشکی می تواند زمینه دریافت معافیت کفالت را فراهم نماید.

دیدگاه‌ها

Search Reset
0
رضا
1 year ago
معافیت کفالت وقتتون بەخیر..خستە نباشید..متولد66هستم. سال93فارغ التحصیل شدم.همون سال همراه مادر و دو خواهرم از پدر جداشدیم.همین سال درخواست طلاق داده شد ولی سال ۹۷ثبت و رسمی شد.مادرم ازسال۹۴موقت تحت پوشش کمیته شد ازسال۹۷دایم شد..برادر بزرگتردارم که زن و بچه داره.سربازی رفته.غیبت مانع معافیت کفالت هستش.میخواستم بدونم اگه راه حل وچاره ای هست برای معافیت،بفرمایید تا مشاوره بگیرم. ممنون از راهنماییتون
Like Like پاسخ دادن | پاسخ به نقل قول | نقل قول کردن